Hledat
Udělej si sám
20. června 2022

Životní změny: narození miminka

Redakce
3
1538 přečtení
Životní změny: narození miminka
Když má do domácnosti přibýt miminko, budou potřeba nejrůznější úpravy. Ať už v rámci pohodlí, bezpečnosti nebo nových úložných prostor.

Co potřebuje miminko

Ze začátku není potřeba dítěti vyhrazovat jeho vlastní pokoj – pravděpodobně bude spát s rodiči v ložnici, nebo rovnou v jejich posteli. Bezpečná a zároveň pohodlná je postýlka přiražená k rodičovské posteli: dítě je mamince na dosah, ale má vlastní prostor na spaní, kde nehrozí zalehnutí a může mít pod matrací monitor dechu. Na první týdny se také obvykle dá půjčit novorozenecká postýlka na pojízdné konstrukci.

Bude se hodit i prostor na přebalování miminka. Přebalovací plocha by měla být zhruba ve výšce pasu, přesněji řečeno 10 cm pod lokty. Přebalování ve výšce je o mnoho pohodlnější a zdravější pro záda, než přebalovat například na posteli. Pokud nemáte prostor na speciální kus nábytku, dá se přebalovací pult připevnit na komodu a po skončení období přebalování ho opět odstranit.

Prostor pro kočárek

Rozmyslete si, kde budete nechávat kočárek. Obvyklá je předsíň nebo chodba, pokud ale nemáte v bytě místo nebo například bydlíte v domě bez výtahu, asi budete potřebovat nechávat kočárek v kočárkárně nebo v přízemí pod schodištěm.

Bezpečný byt přizpůsobený batolatům

Když děti povyrostou a začnou lézt a chodit, je potřeba zabezpečit byt. Neznamená to, že nikdy nesmějí spadnout nebo se o něco bouchnout, naopak. Měly by trénovat pohyb v prostředí, které jim umožní naučit se orientaci v prostoru, ale kde jim nebude hrozit vážné nebezpečí. Proto určitě byt projděte, než se miminko naučí samostatně pohybovat, a zjistěte, co je potřeba zajistit, předělat či schovat.

  • zakryjte ostré rohy
  • zabezpečte elektrické zásuvky a kabely
  • nainstalujte zábrany na schody, pokud v domě máte volně přístupné schodiště
  • dohlédněte, aby se děti nedostaly k oknům, ideálně je zajistěte pojistkami
  • všechny horké tekutiny stavte co nejdále od kraje stolu nebo linky
  • nepoužívejte ubrusy, které nejsou připevněné ke stolu, a všímejte si i dalších látek nebo kabelů, kterými by na sebe mohlo dítě něco strhnout
  • nenechávejte nikde v dosahu drobné předměty, které by dítě mohlo spolknout či vdechnout (pozor především na knoflíkové baterie a malé magnety)
  • schovejte a dobře zabezpečte všechny chemikálie, léky a jedovaté rostliny
  • pozor také na skleněné a keramické předměty, které dítě může rozbít a pořezat se o střepy
  • komody a skříně důkladně připevněte ke zdi
  • další tipy pro bezpečnost dětí v domácnosti najdete v tomto článku

Jak zastínit dětský pokoj

Na spaní přes den se hodí tlumené, rozptýlené světlo, které poskytnou plisse žaluzie nebo interiérové rolety. Buďte ale opatrní s řetízky a vodicími lanky. Nejlepší je zamezit dítěti přístup k oknu, aby stínění neponičilo. Podobně je potřeba dávat pozor na volně přístupné elektrické ovladače.

Zatímco přes den je vhodné, aby děti uměly spát i při světle, v noci se hodí důkladnější zatemnění. Pro zabránění přístupu brzkého ranního světla v létě a také pro odstínění venkovního hluku se hodí předokenní rolety. O nejlepších volbách pro zastínění dětského pokoje jsme psali zde.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1538 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1538 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.