Hledat
Udělej si sám
2. května 2023

Životní změny: Jak přizpůsobit dům nebo byt pro seniory

Redakce
3
1270 přečtení
Životní změny: Jak přizpůsobit dům nebo byt pro seniory
Ať už jste se sami posunuli do další životní fáze, nebo si domů stěhujete stárnoucí rodiče, byt pro seniory potřebuje úpravy. Kde jsou nejakutnější a jak na ně?

Ergonomie a bezbariérovost

Bydlení pro seniory by mělo být co nejvíce bezbariérové. I jeden nebo dva schody mohou stárnoucím obyvatelům komplikovat život a sprchový kout je vhodnější než vana. Zvažte všechny potřebné stavební úpravy dříve, než se senior nastěhuje. Kromě schodů a případných stavebních úprav koupelny si ověřte, že jsou například všechny dveřní otvory dostatečně široké, aby jimi prošel vozík nebo chodítko.

Přizpůsobit je ale potřeba i nábytek a především množství nábytku. Seniorský byt potřebuje co nejvzdušnější prostor pro snadný pohyb i s holí nebo chodítkem. V pokojích zastavěných nábytkem dochází ke zbytečným zraněním. I u sedacího nábytku bychom měli hlídat jeho vhodnost pro seniory – mělo by se z něj dobře vstávat, takže jsou vhodnější vyšší a nepříliš měkká křesla nebo gauče. Úložné prostory by pak neměly být ani příliš vysoko, ani u země – oboje je nebezpečné. Vhodná výška je zhruba od výšky kolenou do výše očí.

Přizpůsobení koupelny a kuchyně

Na WC i v koupelně bychom měli dbát na dostatek madel, která pomáhají udržet rovnováhu při zvedání, usedání a osobní hygieně. Toaletní mísa je vhodnější vyšší, případně se zvyšujícím nástavcem.

V kuchyni zvažte snížení pracovní plochy, třeba jen v jedné části, aby u ní bylo možné pracovat vsedě. Kuchyňské skříňky by měly být nižší a dobře dostupné, myslete také na dobré osvětlení a vybavte kuchyň povrchy se snadnou údržbou.

Pohodlí a soukromí

Nepodceňte ani stínění. Staří lidé spí obvykle méně, to ale neznamená, že jejich organismus spánek nepotřebuje. Naopak, spánek je slabší a snadno narušitelný. Kvalitnímu spánku pomůžete důkladným zatemněním, nejlépe pomocí předokenních rolet. Zvolte snadné a pohodlné ovládání pomocí dálkového ovladače nebo nástěnných vypínačů s nezávislým napájením.

U vnitřního stínění nahraďte záclony plisse žaluziemi nebo vnitřními roletami s průsvitnou látkou, například druh den a noc. Rolety Nemo se dají instalovat buď pomocí bočních konzol, nebo na okenní křídlo bez vrtání.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1270 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1270 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.