Hledat
Svět Isotra
27. července 2022

Markýzy – historie a využití

Redakce
2
1247 přečtení
Markýzy – historie a využití
Považujete markýzy jen za ozdobu restauračních zahrádek? To by byla škoda – markýzy zvládnou krásně zastínit terasu i balkon. Zajímá vás, jak vznikly a jaké jsou jejich druhy?

Jak vznikly markýzy?

Předchůdce dnešních markýz bychom našli už ve starověkém Egyptě a Sýrii. Tkané rohože stínily stánky na tržištích i prostory u obytných domů. Pokud jde o moderní dobu, rozšířilo se venkovní látkové stínění v první polovině 19. století. Látka byla podepřená dřevěnou nebo ocelovou konstrukcí. V Americe začaly být markýzy před obchody i domovy oblíbené především po skončení občanské války.

Tou dobou však měly mnoho nedostatků: konstrukce byla pevná a látka se musela shrnovat ručně. Později se začaly objevovat mechanismy pro zjednodušení stahování markýz, zejména lano s kladkou. I s touto pomocí ale markýzy obvykle nešly zatáhnout úplně a přečnívající látka mohla vlivem slunečního záření zčásti vyblednout, překážet ve výhledu nebo působit neuspořádaným dojmem.

Moderní markýzy všechny tyto problémy vyřešily. Jdou kompletně zatáhnout, ať už manuálně pomocí kliky, nebo různými variantami elektrického ovládání. Kromě toho se vyvinuly i různé způsoby napínání – křížová ramena například umožňují větší výsuv markýzy, než je její šíře.

K čemu jsou markýzy a jaké typy si můžete pořídit

Konstrukčně dnes existují dva hlavní druhy markýz: košové se používají obvykle před obchody a provozovnami, terasové zastíní balkon či terasu. Pokud nemáte na terase pergolu, je markýza ideálním způsobem jejího zastínění: odcloní sluníčko, vydrží i mírný déšť a nebrání ve výhledu.

Při výběru elektrického ovládání navíc odpadá manipulace, kterou musíte provádět například se slunečníkem: sundat ochranný obal, často s pomocí prodlužovací tyčky, klikou rozvinout, naklopit… u markýzy s elektrickým ovládáním vám stačí stisknout tlačítko. Anebo ani to ne: pro markýzy existuje čidlo slunce/vítr, které je stáhne či vytáhne podle počasí. Případně si můžete markýzy přidat do své chytré domácnosti TaHoma a ovládat je přes telefon nebo si jejich vytahování předem naprogramovat podle svého denního programu.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1247 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1247 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.