Hledat
Udělej si sám
24. dubna 2023

Jak zařídit knihovnu s čítárnou

Redakce
3
995 přečtení
Jak zařídit knihovnu s čítárnou
Rádi čtete a máte v domě nebo bytě volný pokoj? Proměňte ho na knihovnu s čítárnou a získáte ideální odpočinkový prostor pro čtení, relaxaci a studium.

Pohodlí a praktičnost

V domácí knihovně a čítárně se samozřejmě neobejdete bez polic nebo skříní na ukládání knížek. Stačí ale obyčejné regály nebo police přimontované na zeď. Nezapomeňte počítat s rezervou pro nové knížky do budoucna.

Základem domácí knihovny a čítárny je pohodlné sezení. Promyslete si, kolik lidí může místnost používat zároveň, a podle toho ji vybavte sedacím nábytkem. Nejvhodnější jsou křesla, využití ale může najít také malý gauč, případně pracovní stůl s židlí. Rozhodně nezapomeňte na odkládací stolky pro čaj nebo kávu.

Osvětlení a stínění

Světlo je pro čtení klíčové. V čítárně potřebujete příjemné, ale dostatečně silné světlo, ideálně v teplých odstínech – tedy žluté, rozhodně ne studené bílé či modré. Vystavování modrému světlu zejména před spaním má negativní dopad na kvalitu spánku. Kromě stropního světla může být příjemné, pokud je k dispozici několik nástěnných nebo stolních lamp s různou intenzitou světla.

Světlo má obrovský vliv na psychiku. V našem článku se dočtete, jak ho mít dostatek i během podzimních a zimních měsíců.

Pro čtení za jasných letních dní se hodí i náležité stínění. Rozptýlené, dobře regulovatelné světlo vám zajistí plisse žaluzie. Pokud chcete dopřát čítárně originální vzhled, můžete zvolit i velkoplošné japonské panely od stropu až k podlaze. Místnost s jejich pomocí můžete i rozdělit třeba na studijní a čtenářskou část, případně na dvě samostatné čítárny.

Rostliny a doplňky

Knihy nejsou to jediné, kolem čeho se točí svět. Dolaďte pokoj s knihovnou vhodnými dekoracemi, soškami nebo obrazy. Několik pokojových rostlin pročistí vzduch a dodá místnosti život.

Využití nepoužívaného pokoje na knihovnu s čítárnou se může stát posledním krůčkem, který ještě vašemu domovu zbýval k dokonalosti. S dobrým naplánováním vhodného nábytku, osvětlení, stínění a dekorací si tak vytvoříte ideální prostor pro čtení, učení a relaxaci. Stačí už jen zabydlet ho skvělými knihami.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
995 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
995 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.