Hledat
Dům a zahrada
17. srpna 2023

Jak vybrat bazén

Redakce
3
1368 přečtení
Jak vybrat bazén
Chcete ještě na poslední teplé týdny pořídit bazén, nebo se s předstihem připravit na příští rok? Přečtěte si, jaký typ se pro vás nejvíc hodí!

Zapuštěný, nebo nadzemní?

Výhody nadzemních variant jsou jasné. Nadzemní bazény jsou levnější, rychleji postavené a nevyžadují zásadní stavební úpravy a zásahy do pozemku. Stačí rovná plocha, na které bazén sestavíte, napustíte a už za několik hodin se můžete koupat.

Životnost nadzemního bazénu je jen několik let, obvykle nejvýš deset. Zapuštěné varianty proti tomu mohou vydržet i několik desetiletí. To ale nutně nemusí být nevýhoda – některé rodiny s dětmi nebo prarodiče s vnoučaty počítají s tím, že období intenzivního letního koupání a cachtání na zahradě bude vlastně poměrně krátké. Batolatům a předškolákům-neplavcům stačí malý bazének a teenageři už zase preferují návštěvy koupaliště s kamarády. Pokud tedy sami neplavete a bazén má sloužit jen jako atrakce pro děti, může vám vyhovovat, že za několik let bazén rozložíte a prostor na zahradě využijete jinak.

Zapuštěný se vyplatí plavcům

Nadzemní bazény mají samozřejmě i další nevýhody. Bazén se stane vizuálním centrem zahrady a výběr tvarů, velikostí i dekorů je omezený. Zapuštěný bazén může mít kromě kulatého, oválného nebo obdélníkového tvaru i atypickou podobu, například oblíbený módní tvar ledviny. Díky zapuštění vypadají na zahradě decentněji a přirozeněji, mimo to do nich můžete instalovat vyhřívání, protiproud, případně mít na jednom konci bazénu „mělčinu“ pro menší děti nebo zabudované schodiště místo žebříku.

Dbejte na bezpečí a nenechávejte nikdy děti v bazénu nebo v jeho blízkosti samotné. Bezpečnost a zároveň tepelný komfort v chladnějších dnech zvýší polykarbonátové zastřešení.

Kam umístit bazén? Ideálně do blízkosti pergoly

Nadzemní nebo zapuštěný – v obou případech je potřeba myslet na vhodný povrch v jeho okolí a také dostupnost zázemí: prostoru na usušení, odpočinek nebo občerstvení. Ideální je postavit bazén na dosah zahradní pergoly. Ta poskytne stín, posezení, prostor pro svačinku i úkryt před náhlou přeháňkou.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1368 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1368 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.