Hledat
Dům a zahrada
29. března 2023

Zahrada pro zvířata: kočky, psi i morčata

Redakce
1736 přečtení
Zahrada pro zvířata: kočky, psi i morčata
Zahrada nemusí sloužit jen lidem – užitek z ní mají také domácí mazlíčci. Může sloužit k vyběhání, osvěžení v jezírku či bazénu nebo jen jako nový prostor ke hře. Jak na to, aby zahrada domácím zvířatům dobře posloužila a nebyla pro ně nebezpečná?

Pes a zahrada: téměř nutnost

Různá psí plemena mají různou potřebu pohybu, možnost proběhnout se na zahradě u domu ale ocení všichni psi, především na jaře a v létě. Celoroční pobyt venku zvládnou jen některá plemena.

Zahrada nenahrazuje procházky. Choďte i s venkovním psem na procházku nejméně několikrát do týdne.

Před nepřízní počasí by měla pejska chránit zateplená bouda, schovat před deštěm se ale může i pod pergolou. Hliníková pergola se snadno udržuje a konstrukce odolá i loužičkám nebo značkování. Pod pergolou lze také schovat granule pro psy, psí hračky a jiné potřeby, nebo do ní umístit misky s vodou.

U koček buďte opatrnější

Zatímco pes na rozumně oplocené zahradě zůstane, s kočkami je to složitější – umějí výborně šplhat a většina běžných plotů pro ně není žádnou překážkou. Majitelé polodivokých koček jsou obvykle smíření s tím, že se jim zvíře vrátí domů až po několika dnech, najdou ho zraněné nebo dokonce mrtvé. Pokud to samé nechcete riskovat u „gaučových“ koček, pořiďte plot zahnutý dovnitř, případně jim můžete postavit výběh podobný voliéře. Vyhrazenou část pozemku oploťte alespoň dva metry vysokým drátěným pletivem, v jednom místě nechte prostor na dvířka a horní část překryjte panelem z umělého skla.

Raději kočku pustíte na zahradu, například na kšírách nebo pod dozorem, ale nechcete, aby pustošila vaše záhony? Připravte jí vlastní atrakce. Kočky potěší ploché kameny k vyhřívání na slunečných místech, ideálně obrostlé rostlinami vhodnými pro kočky. Šanta kočičí většinu koček přitahuje, válejí se v ní a očichávají ji, šáchor zase rády okusují. Vyhraďte své kočičí kamarádce také vhodný strom na lezení, případně bezpečný úkryt. A pokud na zahradu pouštíte kočku, pozor na ptačí budky a krmítka.

Výběh pro hlodavce a králíky

Morčata a zakrslí králíčci si přes léto užijí venkovní výběh. Ten by měl být v každou denní dobu alespoň některou svou částí ve stínu, ideálně pod vzrostlými stromy, a měla by v něm být k dispozici voda a přes přítomnost pastvy ideálně také seno. Králičí teritorium musí být dobře zabezpečené proti podhrabání a vyskočení, morčata bývají klidnější, nehrabou a tolik neskáčou. Určitě je ale neurazí malá bednička jako domeček k odpočinku, i v případě, že se na noc odstěhují zpět do domu.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1736 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1736 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.