Hledat
Svět Isotra
26. srpna 2021

Historie rolet

Redakce
2
3579 přečtení
Historie rolet
Všichni si vzpomeneme na slavnou scénu s roletou v Láskách jedné plavovlásky. Ale ve skutečnosti mají rolety mnohem delší historii. Jak vznikly a jaké podoby v průběhu času nabraly?

První stínění

Už starověké civilizace používaly vlastní řešení pro odstínění nevítaných slunečních paprsků. První závěsy, které sloužily jak stínicím, tak dekorativním účelům, používali pravděpodobně staří Egypťané – šlo prostě o zavěšené pruhy tkaniny, zdobené ornamentálními vzory. Zmínky o závěsech nacházíme od 4. tisíciletí před naším letopočtem; princip závěsů je tím pádem starý už šest tisíc let.

První pergoly, které ještě nesloužily jako místo k odpočinku a příjemnému posezení, se objevily nejspíše ve starém Římě.

Věšení záclon a závěsů na garnýže, tedy tyče připevněné nad oknem, je o dost mladší. Přesto ale vzniklo poměrně dávno, už v románském období. V gotice se rozšířily tapisérie, tedy ozdobné závěsy, které nezdobí okna, ale stěny. Baroko a rokoko přinesly větší zdobnost a nařasenost závěsů.

O historii žaluzií u nás najdete celý samostatný článek.

Rolety: americký vynález

Zatímco žaluzie pocházejí z Evropy, ve Spojených státech amerických v podobné době vznikl patent speciálního rolovacího systému. Látka se jednoduše navíjela na hřídel – a vznikly rolety. Díky snadnému principu byly dostupné pro všechny a rychle se rozšířily do celého světa. Venkovní rolety vznikly v 60. letech 20. století.

Výhody vnitřních a venkovních rolet

Vnitřní látkové rolety nevyžadují téměř žádnou údržbu – stačí je jen vyluxovat, kdyby se na nich usazoval prach. Hodí se pro všechny typy oken, poskytují soukromí a můžete si vybrat z množství látek různých vzorů a barev. Venkovní rolety pomáhají udržet tepelný komfort v bytě a umožňují dokonalé zatemnění.

Naučte se kombinovat různé druhy stínění pro noc i den: čím doplnit vnitřní a čím předokenní rolety?

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
3579 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
3579 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.