Hledat
Dům a zahrada
1. března 2019

První týden v březnu? To je týden výsevů za okna!

Redakce
5
2930 přečtení
První týden v březnu? To je týden výsevů za okna!

Zahrada se pomalinku probouzí z příjemného spánku. Rozkvétají sněženky, talovníky, první narcisy a mnoho dalšího kvítí a tak je na čase se o ni postarat.

Čas na první výsevy

Za příznivého počasí se na začátku března můžete těšit již z mnoha květů a stejně tak můžete začít na zahrádce provádět první jarní práce. Za okno můžete vystavit misky, ve kterých předpěstujete první sazeničky salátu, celeru, lilku, brokolice nebo paprik. Předpěstovat si můžete i některé květiny, například hledík nebo petúnie. 

Semínka dejte do lehkého substrátu tak, že je jemně přitlačíte na povrch. Není potřeba je zasypávat. Misky následně přikryjte fólií nebo perforovaným plastem, tím zajistíte vhodné mikroklima. Důležité je semínka pravidelně rosit, aby nedošlo k jejich vyschnutí.

Péči si zaslouží také ovocné stromy, které už můžete naroubovat. Pokud se chystáte vysázet nové stromy, vykopejte si pro ně s předstihem jámy. 

138
139

Hnojení zahrady

Péči na začátku března vyžaduje také zeleninový záhon. Na tající sníh můžete rozhodit hnojivo nebo kompost, jejichž živiny voda zapraví do půdy sama. Poté, co sníh roztaje úplně, urovnejte jednotlivé záhony a připravte je na výsev kořenové zeleniny. 

V této době je možné také sklízet zimní cibule špenátu, růžičkové kapusty a kadeřávku. Kompost převrstvěte a pokud je vyzrálý, pohnojte s ním půdu pro brambory, košťálovou a plodovou zeleninu. Záhony na salát, listovou, cibulovou a kořenovou zeleninu nehnojte.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2930 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2930 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.