Hledat
Dům a zahrada
18. února 2019

Plánování vylepšení zahrady část 2.

Redakce
6
2650 přečtení
Plánování vylepšení zahrady část 2.

Poté co jsme si našli vhodného architekta, je čas na detailnější plánování zahrady. Stejně tak si musíte sepsat, co vše je potřeba nakoupit, případně zvážit, které prvky můžeme mít v zahradě navíc.

Detailní plánování zahrady

Prvním výstupem práce architekta je tzv. Studie. Po dohodě s vámi zapracuje do konceptu všechny změny a vznikne tak konečný návrh. Získáte tak představu o prostorových nárocích rostlin, dalším vybavení zahrady. Součástí je také osazovací plán, díky kterému si spoustu rostlin můžete zasadit svépomocí. Realizace vylepšení zahrady si můžete rozdělit na několik etap. S rozdělením jednotlivých činností vám může rovněž pomoci architekt. 

Zahrada by měla koncipována tak, aby působila příjemně nejen na jaře a v létě, ale i v zimě. Začleňte proto do ní stálezelené rostliny s barevnými bobulemi nebo dekorativní výhony nebo vykvetou i ve sněhu. Pozemek si rozdělte na několik částí. Vyhněte se rovným liniím a zvolte si křivolaké cestičky do tvaru písmene C nebo S. Zahradu tak oživíte a opticky zvětšíte. Zahrada, která je okamžitě přehledná, vás brzy přestane bavit. 

Co vše nakoupit

Pro vylepšení zahrady se neobejdete bez nákupu potřebných věcí. Pro samotnou práci potřebujete vhodné náčiní, pokud jej nevlastníte nebo je už zastaralé. Podle toho, jak bude vaše zahrada vypadat, je potřeba dokoupit rostliny, keříky a stromky. Barvy květin dotváří celkovou atmosféru zahrady. Nepromyšlený nákup a podceňování síly barev může způsobit, že se vaše zahrada promění v jeden velký chaos. Barevné schéma si nechte připravit dopředu a při nákupu se jej skutečně držte. Důležité je, čeho chcete dosáhnout. Některé barvy jsou spolu v harmonickém souladu, další spolu ostře kontrastují. Chladné tóny vás uklidní a jasné horké odstíny nabijí energií. Nic se však nemá přehánět. 

130

Co můžeme pořídit navíc? 

Aby nová zahrada zaujala, je možné ji dovybavit různými prvky v podobě terasy s pergolou, dlažbou, zahradním domkem, oplocením, skleníkem nebo také jezírkem, bazénem, zimní zahradou či dětským hřištěm.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2650 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2650 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.