Hledat
Dům a zahrada
1. srpna 2023

Zázračná dešťovka – jak ji jímat a využít

Redakce
3
1484 přečtení
Zázračná dešťovka – jak ji jímat a využít
Zaprší, nebo nezaprší? Když už nějaká ta životodárná tekutina spadne na náš pozemek, byla by škoda nechat přebytky zbůhdarma odtéct do kanálu. Jak dešťovou vodu jímat a k čemu se nejlépe hodí?

Kde jímat dešťovou vodu

Naše babičky postavily pod okap sud nebo jinou nádobu. Nadzemní nádrže na dešťovou vodu mají ale celou řadu nevýhod – jednak zabírají místo, jednak v nich voda vydrží jen krátce a pak se začne kazit. Problém bývá také s jejich nedostatečnou kapacitou a kromě pravidelného čištění musíte před zimou musíte myslet i na jejich vypuštění. Většina z nás navíc řeší i vizuální podobu příslušenství do zahrady a plastový barel příliš parády nenadělá. Retro dřevěný sud je zase dost těžký a snadno se poškodí.

Rádi si krášlíte zahradu květinami? Tyhle rostliny nejlépe ozdobí a doplní vaši pergolu.

U podzemních nádrží žádné z podobných problémů nemusíte řešit. Jejich pořízení je ale na druhou stranu spojené se stavebními úpravami, proto je lepší naplánovat jejich velikost a umístění ještě před stavbou nebo rekonstrukcí.

Spočítejte si, jak velkou nádrž potřebujete, v některé z online kalkulaček na internetu.

Příspěvky od státu

Na efektivní zachycování a využívání dešťové nebo i odpadní vody lze čerpat státní dotace. Podmínky se liší, aktuálně je možné dotaci na využití dešťové a odpadní vody využít pouze v kombinaci se zateplením, novostavbou nebo s výměnou a instalací zdrojů energie. Pokud se vás to týká, zapátrejte na internetu.

K čemu se dešťovka hodí a k čemu ne

Odpověď na první otázku je snadná: samozřejmě na zalévání. To ale není jediné možné využití pro shromážděnou dešťovou vodu.

Z hygienických důvodů není vhodné používat dešťovou vodu k mytí nádobí, sprchování nebo vaření, a to ani po přečištění. Naopak je ale možné v domácnosti jímat tzv. šedou vodu, tedy odpadní vodu ze sprchy, umyvadel a pračky, vyčistit ji v domácí čističce a poté využít pro zalévání zahrady, mytí auta nebo splachování toalety. Skladovat a rozvádět se ale musí odděleně od dešťové vody. Šedá voda nesmí obsahovat moč, tuky ani zbytky jídla.

Dá se dešťovou vodou napustit bazén? Vodou běžně jímanou do povrchových nádrží ne, jelikož má obvykle výrazně větší kyselost, než by bylo žádoucí, a mohou se v ní vyskytovat choroboplodné zárodky, pyly rostlin nebo třeba ptačí trus. Voda z podzemní nádrže, která je vybavena filtrací, ale k napuštění bazénu sloužit může.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1484 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1484 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.