Hledat
Dům a zahrada
14. září 2020

Podzimní truhlíky: čím můžete v září ozdobit balkon nebo parapet?

Redakce
2
7281 přečtení
Podzimní truhlíky: čím můžete v září ozdobit balkon nebo parapet?

Léto končí a balkonové letničky odkvétají. Není ale nutné až do května koukat na prázdné truhlíky – zjistěte, jaké rostliny vám mohou zdobit balkon, terasu nebo okna i na podzim a v zimě.

Kvetoucí truhlíky: chryzantémy a rozchodník

Pokud si chcete prodloužit sezonu bohatých a barevných květů, osázejte truhlíky tradiční podzimní květinou – chryzantémou neboli listopadkou. Chryzantémy vyžadují čerstvý vzduch, vlhko a polostín, jsou také poměrně náročné na hnojení, zejména před rozkvětem. Před prvními smíšenými a sněhovými srážkami je potřeba je chránit přenesením pod pergolu nebo jiný zahradní přístřešek. Přečtěte si i o jiných rostlinách, které se hodí do pergoly.

720

Odrůdy chryzantém vhodné do truhlíků – typ „multiflora“

  • Danielle
  • Delaware
  • Chelsey
  • Cheryl
  • Morgan
  • Blanche Poiteviné Supreme
  • Pamplona Jogger
  • Barcelona Jogger

Krásně a dlouho kvetou také rozchodníky – zkuste rozchodník nachový nebo kamčatský. Až do října vás bude těšit fialový rozrazilec (hebe), z velkého množství barev lze vybírat u brslenů. Kvetoucí rostliny v nádobách dobře doplní stálezelený zimostráz (buxus).

Podzimní klasika: vřesy a vřesovce

Když se řekne „kvetoucí podzimní truhlíky“, většině zahradníků se vybaví vřes. Rostliny s bílými a růžovými kvítky k podzimu prostě patří. Vaše okna a balkony ale může ozdobit i vřesovec, odolná a po celý rok kvetoucí rostlina stejného rodu jako vřes. Oba dva potřebují kyselou půdu a nesnášejí hnojivo s obsahem vápníku.

719

Originální ozdoba: okrasné trávy, zelí a kapusta

Okrasnou kapustu nebo zelí si do zimních truhlíků můžete pořídit až příští rok – semenáčky se sází mezi květnem a červencem, semínka vysévají v březnu nebo dubnu. Pak se vám ale odmění pestrou paletou barev (čím blíže je teplota k nule, tím zajímavěji se rostlina zbarvuje).

Přestože jde o vyšlechtěné okrasné odrůdy, barevné zelí i kapusta jsou stále jedlé! Potřebují obvykle jen o něco delší tepelnou úpravu.

Výborným doplňkem do truhlíků jsou různé druhy okrasných trav, například kostřava nebo ostřice. Zajímavými barvami listů oživí podzimní truhlíky také dlužicha.

Vítáme Vánoce: jehličnany a cesmína

Kdo je připraven, není překvapen – v záloze tak můžete mít už i truhlíky a venkovní květináče s vánoční tematikou. Terasu celoročně ozdobí zakrslé jehličnany, které je možné nakombinovat i s vřesy. 

Zakrslé jehličnany do nádob

  • jalovce
  • tisy
  • cypřišky
  • kryptomerie
  • borovice (kosodřeviny)
  • smrky

Vedle jehličnanů můžete mít v květináči i cesmínu ostrolistou, která se k nám jako symbol Vánoc dostala z Anglie a Ameriky. Pokud stojíte i o typické červené bobulky, potřebujete minimálně dvě rostliny – tento druh není samosprašný. Plody jsou však pro člověka jedovaté, neměli byste ji proto raději pěstovat v domácnosti s malými dětmi. 

Zaskočili jsme vás zmínkou o Vánocích? Připomeňte si náš loňský článek, jak na to, aby pro vás Vánoce nebyly utrpením.

721
Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
7281 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
7281 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.