Hledat
Dům a zahrada
23. června 2020

Nejlepší rostliny, které můžete pěstovat v pergole

Redakce
4
11889 přečtení
Nejlepší rostliny, které můžete pěstovat v pergole

Jaké rostliny vám zpříjemní pobyt pod zahradní pergolou? Její konstrukce přímo vybízí k využití popínavých rostlin, nemusíte se ale bát ani trvalek zasazených do truhlíků nebo okrasných nádob.

Popínavé rostliny k pergole

U popínavek záleží na tom, jestli máte pergolu na přímém slunci, nebo spíš v polostínu. Na slunném místě se bude dařit vinné révě, pnoucím růžím, vistárii, povíjnici nebo trubači. Ve stínu využijete podražec či břečťan, do polostínu se hodí popínavá hortenzie, klematis, hlohyně, zimolezy, přísavníky nebo brslen.

Druhy popínavých rostlin

  • pnoucí dřeviny – nenáročné na péči, obvykle nedorůstají do velké výšky
  • ovíjivé rostliny – nejlépe se pnou po sloupech nebo jiných svislých prvcích
  • popínavé dřeviny s úponky – úponky mají tendenci rozrůstat se i do šířky, nejvhodnější je pro ně husté pletivo nebo pevná konstrukce s horizontálními dráty
  • dřeviny s příchytnými kořínky (přísavníky) – dokážou se chytit i zcela hladkého podkladu a obrostou i velké plochy, mohou však prorůst i omítkou

Kvetoucí, nebo nekvetoucí popínavé rostliny?

Většina popínavých rostlin kvete a v létě tak zdobí pergolu nebo jinou konstrukci výrazným květenstvím a příjemnou vůní. Dají se ale najít i popínavky s drobnými a nenápadnými květy; tou nejznámější je asi břečťan, dále třeba podražec nebo loubinec.

Chcete na pergole sklízet i chutné plody? Vsaďte na fazole, ačokču, vinnou révu, případně aktinidii význačnou (drobnoplodé kiwi).

Rychle rostoucí popínavé rostliny

Téměř všechny popínavky rostou poměrně rychle, mezi rekordmany patří například fazol šarlatový, hrachor, lichořeřišnice či svlačcovec. Do plochy se velmi rychle rozšiřuje opletka.

Trvalky a letničky do truhlíků

Do truhlíků na podlahu pergoly můžete zasadit stejné rostliny jako do truhlíků za okno nebo na terasu. Barevné květy vám poskytnou million bells, petunie, surfinie nebo sanvitálky, netradiční okrasné barevné listy má pochvatec neboli africká kopřiva. Starostí, kam s práznými truhlíky přes zimu, vás zbaví trvalky – například bohyška, bergénie či netřesk.

Zkuste osázet netradiční nádoby – místo truhlíků využijte zahradní kolečko, dřevěný trakař, staré smaltované cedníky, dřevěná korýtka nebo vyřazené holínky.

Závěsné rostliny do pergoly

Mezi nejvděčnější rostliny do závěsných květináčů patří muškáty, převislé lobelky, petunie, surfinie, begonie nebo fuchsie. Závěsné rostliny ozdobí pergolu především v prvních letech, kdy ještě popínavé rostliny nepokryly dostatečně velkou část její plochy.

649

Vertikální zahrada v pergole

Pokud máte pergolu zakotvenou do stěny (jako například MIRA 2), nic vám nebrání kromě popínavek a truhlíků zazelenit ji i formou vertikální zahrady.  Takzvané „zahrady na stěnu“ mohou být okrasné, ale i užitkové – přímo ze stěny pak můžete sklízet jahody, rajčata, hrášek, salát nebo bylinky. Na vertikální zahradu můžete použít speciální truhlíky, ale také postavit vlastní konstrukci třeba z dřevěné palety.

Osázení kolem pergoly 

Okolo pergoly a před ni lze předsadit také keře. Poskytnou vám v pergole soukromí a přitom nebudou zatěžovat její konstrukci. Příjemnou vůni a pohled na krásné květy přinesou šeříky, růže, pustoryl či komule. Jako „jedlý“ živý plot poslouží například aronie, muchovník, zimolez, dřín, rakytník nebo josta. Drobné ptactvo na podzim ocení bobule jeřábu, hlohu a ptačího zobu. Další možností je obklopit pergolu záhony okrasné trávy, levandule nebo hortenzií.

V zimě vaši zahradu zpestří svída krvavá, která svými červenými větvičkami ostře kontrastuje se sněhovou pokrývkou.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
11889 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
11889 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.