Hledat
Dům a zahrada
2. července 2020

Pergola, altán nebo veranda: poznáte rozdíl a víte, jak vznikly?

Redakce
3
6964 přečtení
Pergola, altán nebo veranda: poznáte rozdíl a víte, jak vznikly?

Příjemné posezení pod pergolou nebo v zahradním altánku těší každého. Tipnete si, v jaké zemi a historické době si je lidé mohli užívat nejdříve? A z jakého jazyka pochází slovo veranda?

Již staří Římané…

Možná vás jako děti také bavilo toto prohlášení, které dokázalo do starého Říma umístit počátky prakticky čehokoli. V případě pergol má ale své opodstatnění. První pergoly jsou opravdu doloženy ze starého Říma zhruba dvě století před naším letopočtem. Jednalo se pochopitelně o pergoly dřevěné a ve starém Římě se používaly jednak jako vycházková loubí, jednak jako opora pro vinnou révu, především na příjezdových cestách k usedlostem. V novověku se setkáváme se zmínkami o pergolách v polovině 17. století, později se však rozšířil trend zahrad s minimem umělých staveb a k novému vzestupu popularity pergol došlo až na přelomu 19. a 20. století.

Slovo pergola pochází z latinského pergula, které se překládá jako přístřešek, prodloužení střechy nebo balkon.

Současným trendem jsou hliníkové pergoly, především bioklimatické s naklápěcími střešními lamelami. Pergola ARTOSI, kterou jsme vyvinuli přímo ve společnosti ISOTRA, splňuje i ty nejpřísnější nároky na pohodlí uživatelů – střechu lze například rozdělit na více sekcí, v nichž se dají lamely naklápět nezávisle.

Nakonfigurujte si vlastní pergolu ARTOSI.

Zahradní altány neboli besídky – odpočinek uprostřed zahrady

Zahradní altány pocházejí ze starověkého Orientu, kde sloužily jako malé chrámy uprostřed rozlehlých zahrad. V Evropě začaly být populární v období baroka a romantismu jako místa k odpočinku, případně k dostaveníčkům zamilovaných párů. Někdy se rozlišuje altán s pevnými stěnami a otevřená besídka, často se ale oba pojmy zaměňují.

Pokud máte menší zahradu a přístřešek potřebujete jen občas, můžete si místo altánu pořídit látkový zahradní „party“ stan. Vaše zahrada však nesmí být příliš větrná.

Veranda – klidné posezení přímo v domě

Zastřešený přístěnek, který je vždy přímou součástí domu. Často prosklený, ale klidně i otevřený – to je veranda. V angličtině se někdy setkáme i s pravopisem verandah, který napovídá souvislost s Indií. V hindštině se objevila veranda patrně přes portugalské varanda, což znamenalo původně dlouhý balkon nebo terasa. Verandy se rozšířily v druhé polovině 19. a na začátku 20. století v australské a kreolské architektuře. Tam najdeme verandy převážně otevřené a často opatřené zábradlím. U nás jsou obvyklejší zasklené a najdeme je častěji u chalup a jiných rekreačních objektů, běžné rodinné domy jí disponují spíše vzácně.

651

Jak využít verandu?

  • pokud je součástí vstupu do domu, můžete v ní mít botník
  • vybavte ji lavicemi nebo křesly a dostanete útulnou čítárnu nebo prostor pro hosty
  • pokud se do ní vejde stůl, nic vám nebrání používat ji od jara do podzimu jako jídelnu
  • veranda s prosklenými stěnami poslouží i jako zimní zahrada – vhodný prostor pro pokojovky
  • hodí se i pro výstavu dekorativních nebo sbírkových předmětů, obrázků a sošek
  • umístěte na ni pelíšek pro psa – bude chráněn před deštěm a větrem, ale přitom může pořád „hlídat“

A když verandu nemáte? Pomocí zastínění roletami Veranda si můžete verandu „vyrobit“ i z jakékoli pergoly nebo zimní zahrady. Rolety odstiňují slunce, ale i odrážejí světlo a pomáhají chránit konstrukci stavby.

652

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
6964 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
6964 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.