Hledat
Dům a zahrada
17. června 2020

Osvětlení (nejen) do pergoly: jak vybrat nejlepší světlo do zahradního přístřešku a na zahradu?

Redakce
7207 přečtení
Osvětlení (nejen) do pergoly: jak vybrat nejlepší světlo do zahradního přístřešku a na zahradu?

V létě sice slunce zapadá pozdě, i tak by ale byla škoda připravit se o možnost trávit v pergole, zahradním altánu nebo na terase příjemné letní večery. Venkovní osvětlení má svá vlastní pravidla – přečtěte si, jaké musí splňovat bezpečnostní normy a jak svítit i bez přívodu elektrického proudu.

Jak vybrat osvětlení (nejen) do pergoly?

Bioklimatickou pergolu ARTOSI můžete přizpůsobit prakticky všem podmínkám: pálící slunce, déšť i sníh vyřeší naklápěcí lamely (střechu lze rozdělit do více sekcí a lamely v každé z nich naklápět zvlášť), stínění ze stran zajistí dodatečná montáž screenových rolet nebo venkovních žaluzií. Večerní osvětlení poskytne LED pásek, s jehož integrací po stranách výsuvu pergoly se přímo počítá. Četli jste i o ostatních výhodách pergoly ARTOSI?

Pergoly MIRA 2 a MIRA 4  umožňují integraci bodových LED světel. Kromě toho existuje celá škála přenosných svítidel, která postavíte na stůl nebo na zem.

647

Venkovní osvětlení terasy a pergoly

V případě, že máte pergolu ukotvenou do zdi, se vám výběr rozšíří o širokou nabídku nástěnných svítidel. Do oblastí, kterými se často prochází, stojí za zvážení umístění světel s pohybovým senzorem. Ta vám usnadní například časté přinášení a odnášení nádobí. Hezky bude vypadat světelný řetěz, který můžete otočit nebo umístit kamkoli. A pokud si někde potřebujete přisvítit, hodí se LED lampička s klipem nebo už zmiňovaná přenosná lampa.

Všechna svítidla, která používáte venku, by měla mít hodnotu krytí minimálně IP44 – čím vyšší číslo, tím lépe je zařízení kryté. První číslice udává kvalitu krytí proti vniknutí pevných předmětů, druhá odolnost proti stříkající vodě.

Lucerna do pergoly

Mezi nejromantičtější svítidla patří lucerny – jsou k dostání nejen jako závěsné nebo stojací lampy, ale také nástěnné lampičky nebo klasické přenosné. Zdrojem osvětlení z lucerny přitom zdaleka nemusí být jen svíčka: existují LED lucerny, lucerny se solárním nabíjením a dokonce i lampy vybavené náplní odpuzující hmyz. A pokud máte rádi opravdový oheň, pořiďte si retro petrolejku na petrolej nebo lampový olej.

Solární osvětlení pergoly

Nemáte v blízkosti pergoly elektrickou zásuvku? Dvě mouchy jednou ranou zvládnou venkovní solární svítidla. Přes den se nabijí sluneční energií, kterou po setmění použijí ke svícení. Solární LED lampy a svítidla jsou k dispozici v mnoha dekorech i typech: světla mohou být závěsná, k uchycení na okap, zapichovací a dokonce i podvodní do zahradního jezírka nebo bazénu. Existují svítidla ve tvaru kamenů, která se pouze položí na trávník, i solární LED řetězy.

Terasa bez pergoly

Pokud z nějakého důvodu pergolu mít nechcete a dáváte přednost třeba i nezastřešené terase, můžete využít různých řetězových světélek, která jdou rychle sbalit v případě deště. 

Jak odpudit hmyz

Svícení v pergole může přilákat komáry a další obtížný hmyz. Domovní dveře a okna si můžete zabezpečit sítěmi proti hmyzu, o kterých jsme už psali, venku je však potřeba použít elektrické odpuzovače nebo vůně nepříjemné pro hmyz. Komáry odhánějí například repelentní svíčky s citronelou, které jsou k dostání ve většině drogerií.

Svíčku na odpuzování hmyzu si můžete vyrobit i doma – stačí roztopit včelí vosk a zakápnout několika kapkami esenciálního oleje s citrusovou vůní. Pro větší účinek lze přidat hřebíček. Do skleničky umístíte knot a zalijete rozpuštěným voskem.

Hmyz odpuzují také různé aromatické rostliny. Zasaďte si levanduli, aksamitník nebo některé bylinky a nevítaní návštěvníci poletí raději o zahradu dál.

644

Rostliny, které působí jako přírodní repelent

  • aksamitník
  • měsíček
  • levandule
  • molice
  • pelargonie
  • lichořeřišnice
  • máta
  • bazalka
  • meduňka
  • rozmarýn
645
Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
7207 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
7207 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.