Hledat
Sezónní témata
20. června 2023

Začíná léto. Oslavte ho i s trpaslíky

Redakce
3
981 přečtení
Začíná léto. Oslavte ho i s trpaslíky
Astronomické léto začíná letos ve středu 21. června. Letní slunovrat nastane přesně v 16 hodin 58 minut. Kromě toho ale svůj den slaví i zahradní trpaslíci. Máte doma nějakého?

Den trpaslíků

Začalo to jako recese: v roce 1996 vznikla ve Francii Fronta za osvobození zahradních trpaslíků. Tahle guerrilová organizace kradla trpaslíky ze zahrad a odnášela je do volné přírody, kterou prohlašovala za jejich přirozené prostředí. Postupně se ve své činnosti umírňovali, v roce 2002 však ještě vyhlásili 21. červen za Mezinárodní den zahradních trpaslíků. Trpaslíci na přelomu tisíciletí budili a občas stále budí kontroverze – někomu přijdou roztomilí, jiní je považují za kýč. Mezinárodní den trpaslíků učí toleranci ke svébytným prvkům v zahradní architektuře. Pokud je tam chcete mít, trpaslíci zkrátka do zahrádky patří!

Jestli máte svého trpaslíka, nebo si ho k příležitosti jejich mezinárodního dne pořídíte, měli byste se mu náležitě věnovat. Přemístěte ho pod zahradní pergolu, aby nestál na dešti, nebo ho ozdobte podle své fantazie. Přizvěte děti a užijte si se zahradním trpaslíkem legraci.

Slunovrat nebo svatojánská noc?

Přesný den slunovratu se pohybuje mezi 19. a 22. červnem, nejčastěji ale připadá na 21., případně 20. června. V českých zemích se ale období slunovratu a začátek léta slavilo hlavně svatojánskými slavnostmi v předvečer svátku svatého Jana. Ten se odedávna slavil 24. června, svatojánská noc byla tedy z 23. na 24. června.

Už z pohanských dob zůstaly tradice zapalování a také přeskakování ohňů. Odpradávna se v tomto období sbíraly také bylinky – traduje se, že byliny nasbírané o svatojánské noci mají kouzelnou moc a používaly se nejen k uzdravování, ale i k věštění budoucnosti. Konkrétní rostliny se lišily kraj od kraje, vždy jich ale muselo být devatero a obvykle mezi nimi nechyběla „bylina svatého Jána“, tedy třezalka, mateřídouška nebo pelyněk.

O svatojánské noci se také otevíraly poklady, hledal se pověstný kouzelný květ zlatého kapradí, magickou moc měla svatojánská rosa i koupání ve vodě. Po svatém Jánu bylinky svou sílu pomalu ztrácely a stejně tak se už nedoporučovala například konzumovat rebarbora (dnes víme, že koncem června a v červenci už v ní příliš stoupá množství nezdravých šťavelanů).

Svatojánské pranostiky:

  • Na svatého Jána otvírá se létu brána.
  • Do Jana Křtitele nechval ječmene.
  • Prší-li na Jana Křtitele, pršívá tři dny celé.
  • Je-li bez deště, bude pěkně ještě.
  • Od svatého Jana Křtitele běží slunce již k zimě a léto k horku.
  • Nekuká-li kukačka před svatým Janem, bude neúrodný rok.
  • Na svatého Jana noc nebývá žádná.
  • Jaké počasí o Janu bývá, takové i Michal (29. září) mívá.
  • Na svatého Jána má být louka shrabaná.
  • Svatý Jan otvírá zimě zase dveře.
  • Čím dříve před svatým Janem hřiby rostou, tím dříve před Vánocemi sněží.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
981 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
981 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.