Hledat
Dům a zahrada
7. června 2019

Plastová, nebo dřevěná okna? Podle čeho vybírat a čím nejlépe doplnit

Redakce
6
4695 přečtení
Plastová, nebo dřevěná okna? Podle čeho vybírat a čím nejlépe doplnit

Pokud stavíte nemovitost nebo vybíráte nová okna pro rekonstrukci, dostanete se dříve či později k dilematu: dřevěná, nebo plastová?

Toto rozhodování má mnoho faktorů a nedá se předem říct, že jeden typ je lepší než ten druhý. Všichni chceme, aby to u nás doma vypadalo co nejlépe, a jakýkoli druh oken si můžete dále přizpůsobit svému vkusu. Nechte se inspirovat několika nápady:

Okenní dekorace: jak si nová okna nejlépe vyzdobit?

  • samolepky na okna: levné, snadno obměnitelné a dostupné ve velkém množství motivů
  • světelné řetězy: světýlka v oknech nemusíte mít jen před Vánoci!
  • provázková záclona: ozvláštní okno sama o sobě, ale můžete na jednotlivé provázky navléknout pro ozvláštnění i různé tvary – látkové květy nebo třeba papírové vystřihovánky
  • závěsy: můžete mít několik sad v různých barvách a měnit je podle ročního období
  • žaluzie nebo vnitřní rolety: lze je pořídit v mnoha různých stylech a barvách a doladit jimi celý interiér

Dřevěná vs. plastová okna: cena 

Pokud je vaší prioritou pořídit co možná nejlevnější okna, je řešení jasné: plastová. Nejlevnější varianta vyjde zhruba o 30–40 % levněji než dřevěná eurookna. Je ale potřeba počítat s tím, že mohou mít kratší životnost. Do některých atypických tvarů okenních otvorů také z důvodu určitých limitů technologie svařování profilu není možné plastová okna vyrobit. Nákup dřevěných oken lze navíc financovat i úvěrem na rekonstrukci. Přece jen okna měníte jednou, maximálně 2x za život a ne vždy se vyplácí šetřit.

Vzhled dřevěných oken, vlastnosti plastových

Kromě ceny do rozhodování promlouvá také celkový vzhled – okna budete mít přece jen prakticky neustále na očích. Dřevěná okna jsou na pohled příjemnější, na druhou stranu i plastová jsou k dispozici ve velkém množství dekorů imitujících dřevo. Můžete tak spojit výhody plastových oken, zejména lepší izolační schopnosti, s designem blížícím se vzhledu klasických dřevěných.

218

Tepelná a hluková izolace: dvojsklo, nebo trojsklo?

Cena musíme brát v úvahu všichni a na vzhledu pochopitelně také záleží, ale základní funkce oken spočívá v jejich tepelné a hlukové izolační funkci. Obecně plastová okna izolují v obou směrech lépe a výborně tlumí vnější hlučnost. Standardní dvojsklo vyplněné inertním plynem propouští více slunečních paprsků (což může být výhoda v zimě). Připlatit za trojskla se vyplatí v pasivních nebo nízkoenergetických novostavbách, kromě lepší tepelné izolace také jejich použití omezuje rosení a zlepšuje izolaci hlukovou.

Životnost plastových a dřevěných oken

Už jsme to naťukli: plastová okna by měla teoreticky vydržet zhruba 50 let, výjimečně však může dojít k jejich zkřehnutí a popraskání třeba už po 15 nebo 20 letech – jejich výhoda ovšem je, že kromě promazání obvodového kování jednou ročně není potřeba je nijak speciálně natírat nebo ošetřovat. Plánovaná životnost dřevěných oken se odvíjí od použitého dřeva – 100, ale například i 300 let. Životnost nátěru je ale omezená, jeho obnova problematická (je pak nutné demontovat zasklení) a jednou až dvakrát ročně musíte dřevo ošetřovat speciálním lakem nebo balzámem. Dřevo také může být napadeno plísní a je citlivější na působení vlhkosti, větru a deště.

220

Naše látková skládaná žaluzie PLISSE

Možnosti stínění oken: žaluzie, nebo rolety?

Máte vybráno? Nezapomeňte, že ať už zvolíte jakákoli okna, bude potřeba vyřešit také jejich stínění. Stálicí jsou klasické žaluzie, u kterých můžete vybírat z různých systémů a dekorů, včetně imitace dřeva. Látkové rolety váš interiér obohatí i po designové stránce: místnost můžete doladit výběrem barev i originálních tvarů horního profilu a spodní lišty. Výhody obou řešení částečně spojují žaluzie PLISSE – skládané látkové žaluzie, jejichž kraje lze posouvat od horního nebo spodního okraje okna ke středu a přizpůsobovat si tak výšku stínícího pruhu.

221

Naše látková skládaná žaluzie PLISSE

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4695 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
4695 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.