Hledat
Dům a zahrada
9. ledna 2024

Ekologické trendy pro domov

Redakce
3
536 přečtení
Ekologické trendy pro domov
Jedním z hlavních trendů poslední doby je ekologická šetrnost a udržitelnost. Zodpovědným chováním se k přírodě ale můžeme obvykle pomoci i vlastní peněžence. Jak tedy vylepšit svůj domov tak, aby vyhovoval požadavkům udržitelného bydlení a přitom byl moderní a elegantní?

Zabraňte únikům tepla

Základem ekologického bydlení je šetření energií potřebnou pro vytápění. Únik tepla nezateplenými stěnami zbytečně plýtvá jak penězi, tak přírodními zdroji. Zjistěte si, kudy vám uniká teplo – kromě obvodových zdí nebo střechy může jít i o velké prosklené plochy oken a balkonových dveří. Proti tepelným ztrátám můžete bojovat i vhodným stíněním, ideálně venkovními žaluziemi.

Úspora energie při svícení

LED technologie a energeticky úsporná osvětlení se stávají standardem v moderním bydlení. Inteligentní osvětlení s možností regulace intenzity světla a automatickým vypínáním přispívá nejen k úspoře energie, ale i k vytvoření příjemné atmosféry v domě. Máte-li prostor například na střeše domu nebo na zahradě, můžete svou energetickou bilanci vylepšit instalací solárních panelů nebo tepelného čerpadla.

Říkali nám to už naši rodiče: Zhasínejte! Svítit v místnostech, kde nikdo není, je zbytečné plýtvání.

K úspoře elektrické energie výrazně přispívá také výběr spotřebičů a způsob jejich používání. Vybírejte ty nejúspornější varianty a mimo dobu používání je vypojujte ze sítě. Další tipy ohledně šetření energií si můžete přečíst v našem článku.

Doslova zelené obydlí

Zelené bydlení se neobejde bez zelených pokojových rostlin. Ty pomáhají v bytě udržet příjemné klima a zlepšují kvalitu vzduchu. Lopatkovec, tchynin jazyk nebo pokojové palmy a dracény patří mezi nejzdatnější čističe ovzduší v místnostech a pokud jde o přítomnost škodlivých látek, nahradí i čističku vzduchu. Využijte ale i další přírodní nebo snadno recyklovatelné materiály: dřevo, kov, přírodní textilie nebo sklo.

A pokud už mluvíme o recyklaci, klíčovým prvkem ekologické domácnosti je i zacházení s odpady. Ekologický přístup vychází z principu „reduce – reuse – recycle“, někdy se jako čtvrté R ještě přidává „rethink“. Nejprve si rozmyslete (rethink), jestli nějakou věc skutečně potřebujete. Potom se zamyslete, jak můžete zredukovat (reduce) množství věcí, které používáte (mrkněte se třeba na náš článek o minimalismu). Pokud to jde, znovu používejte věci, které už máte (reuse), například noste na nákup vlastní tašky. A když už nějaká věc opravdu doslouží, vytřiďte ji do odpovídajícího kontejneru, který umožní její recyklaci (recycle). Kromě papíru, plastu a skla je dnes možné vytřídit a umožnit nové využití i kartonovým obalům od nápojů, kovovému odpadu nebo textiliím.

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
536 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
536 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.